opony letnie - co myślicie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mirek_p11
    RS
    • 2010
    • 6763
    • Volkswagen
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Majonez69
    Z czym to się je?

Majonez69, często wyniki testów opon znacznie różnią się od parametrów podanych na etykietach. IMO nie sugerowałbym się do końca wynikami podanymi na etykietach. Zmień oponki na 195/65/15. Komfort będzie taki sam a zdecydowanie poprawi się kierowalność i zachowanie w zakrętach. Jaki budżet?

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
    Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
    Fotki

Komentarz

• Majonez69
      Classic
      • 2014
      • 34

mirek_p11,

Dziękuję.

Opony do 200zł za sztukę. W przypadku 195 patrzyłem na Dębicę.

Komentarz

• paba
        Rider
        • 2012
        • 284

warto popatrzeć na Bravurisy 3 HM, pierwszy model słaby, ale Bravurisy 2 były całkiem niezłe i teraz następca też nienajgorzej wypada

Komentarz

• liveact
          Ambiente
          • 2012
          • 147
          • Octavia III combi (5E5)
          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Majonez69
          mirek_p11,

Dziękuję.

Opony do 200zł za sztukę. W przypadku 195 patrzyłem na Dębicę.
          Spokojnie sie zmiescisz...
          Debica Passio2-150
          Debica Presto 91V-155
          Fuldy-176
          Goodyear/Dunlop-198 zeta/pc
          Opony i felgi nowe-ceny hurtowe
          Mobile phone: 501-517 687/668-39 64 74

Komentarz

• Kwapi
            Drive
            • 2014
            • 55

Uniroyal RainSport 3 kupione i w drodze do Mnie jak zaloze opisze wrazenia z jazdy :twisted:
            OCTAVIA II ELEGANCE
            2.0 TDI

Komentarz

• Voit
              Elegance
              • 2010
              • 816

Ceny faktycznie bardzo dobre.
              ...Tylko akurat te Pirelli już zaczynają być stare.
              Fulda ma dobre opinie, ale trochę niepokoją mnie płytkie elementy bieżnika.
              Ta opona za dwa lata opona będzie miała zupiełnie inną rzeźbę bieżnika.

Nie żebym polecał Dunlopy...
              :lol:

:idea:
              ...A ja od dziś jeżdżę na letnich oponach.
              :wink:

Komentarz

• Andrzejek
                Ambiente
                • 2008
                • 133

Zamieszczone przez Voit
                A ja od srody smigam na bluresponsach. Kupione i zalozone u kolegi liveact. Jeszcze nie sprawdzalem zachowania przy ostrej jezdzie, napewno sa cichsze od poprzednich letnich nokianow H, nie wspomne juz o debicy frigo. Nareszcie nastala bloga cisza :wink:
                OII 1.9tdi 139,5KM 313Nm
                Serwis: http://www.k-mot.pl/

Komentarz

• Voit
                  Elegance
                  • 2010
                  • 816

Ja na Blueresponsach zrobiłem może ze 20 km, ale jestem zadowolony.
                  Właściwości trakcyjnych nie miałem jak sprawdzić.
                  Na razie jest cicho i komfortowo.
                  Tak właśnie miało być...

Komentarz

• xtremesystems
                    RS
                    • 2010
                    • 2254
                    • Hyundai

Ganzjahresreifen versprechen sicheren Grip bei jedem Wetter. Doch sind sie besser als Sommer- und Winterreifen? Der ADAC hat die neuesten Modelle getestet.

nowe testy adac

widac kto dawal "ulepszone opony " do testow.

Conti dostalo po dupie z flagową oponą az milo. w szarym koncu . to co pisalem od paru miesiecy.

fajnie natomiast wyszly tansze ecocontact. profil bardzo podobny do premium . troche slabiej na suchym . ale scieranie duzo lepsze

szkoda ze nasze poslkie debice i kormorany juz sa na poziomie chinczykow. szkoda ze nadal to sa bardzo czesto montowane opony

Komentarz

• zepter00
                      RS
                      • 2008
                      • 2304

ADAC dla mnie i tysięcy ludzi całkowicie stracił swój autorytet jako tester i opiniotwórca. To, że polskie wypada słabo w niemieckich testach wcale mnie nie dziwi.
                      Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• Radis
                        Drive
                        • 2007
                        • 51

Czym się różni Nokian Line 205/55R16 91 V od Nokian Line 205/55R16 91 V XL?
                        Była Octavia I FL 1.9 TDI ASV Elegance
                        Jest Octavia II FL Kombi 1.9 TDI BXE Elegance 138 KM & 332 NM by TUNE-UP

Komentarz

• radekgw
                          L&K
                          • 2010
                          • 1182

Zamieszczone przez zepter00
                          ADAC dla mnie i tysięcy ludzi całkowicie stracił swój autorytet jako tester i opiniotwórca. To, że polskie wypada słabo w niemieckich testach wcale mnie nie dziwi.
                          j/w po ostatniej akcji, przestalem wierzyc w jakiekolwiek testy.. sam sobie wszystko testuje
                          Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• mirek_p11
                            RS
                            • 2010
                            • 6763
                            • Volkswagen
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Radis
                            Czym się różni Nokian Line 205/55R16 91 V od Nokian Line 205/55R16 91 V XL?
                            XL jest to opona wzmacniana. Opony z tym oznaczeniem są tak skonstruowane aby przenosić większe obciążenia oraz aby można było stosować wyższe ciśnienia. Opona będzie mniej komfortowa od zwykłej, ale dzięki sztywniejszej ścianie bocznej bardziej stabilna podczas jazdy.

Prawdopodobnie w przypadku XL nośność będzie 94 V a nie jak podałeś 91

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                            Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                            Fotki

Komentarz

• Radis
                              Drive
                              • 2007
                              • 51

mirek_p11 dzięki.
                              Była Octavia I FL 1.9 TDI ASV Elegance
                              Jest Octavia II FL Kombi 1.9 TDI BXE Elegance 138 KM & 332 NM by TUNE-UP

Komentarz

• Voit
                                Elegance
                                • 2010
                                • 816

Zamieszczone przez radekgw
                                Zamieszczone przez zepter00
                                j/w po ostatniej akcji, przestalem wierzyc w jakiekolwiek testy.. sam sobie wszystko testuje
                                Ja zwracam uwagę wyłącznie na opinie innych użytkowników.

Komentarz

• liveact
                                  Ambiente
                                  • 2012
                                  • 147
                                  • Octavia III combi (5E5)
                                  • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Voit
                                  Ceny faktycznie bardzo dobre.
                                  ...Tylko akurat te Pirelli już zaczynają być stare.
                                  Fulda ma dobre opinie, ale trochę niepokoją mnie płytkie elementy bieżnika.
                                  Ta opona za dwa lata opona będzie miała zupiełnie inną rzeźbę bieżnika.

Nie żebym polecał Dunlopy...
                                  :lol:

:idea:
                                  :wink:
                                  podkreśliłem jedno zdanie... Po czym wnioskujesz? Goodyear niektóre rozmiary (195/65 R 15 i 205/55 R 16) ulepszył w Fuldzie (EcoControl HP) i Dębicy (Presto), oprócz tego, że dali lepszą mieszankę (lepiej wpływa na zużycie paliwa, ciekawe, jak ze zużyciem opon), to nieco zmodyfikowali samą rzeźbę bieżnika... No i oczywiście, przeraża brak rantów ochronnych na felgę... Presto ma etykiety opon ze średniej klasy... Inni producenci też jadą z etykietami na maxa...
                                  Opony i felgi nowe-ceny hurtowe
                                  Mobile phone: 501-517 687/668-39 64 74

Komentarz

• roko
                                    Classic
                                    • 2012
                                    • 39

A nie przeszkadza wam to, że teraz większość obecnie produkowanych opon ma takie "eco bieżniki"? Czyli praktycznie brak poprzecznych nacięć, jedynie szerokie rowki obwodowe do odprowadzania wody. Najgorszy pod tym względem wydaje się być Dunlop Blueresponse - opona tylko i wyłącznie na asfalt i tylko wtedy kiedy jest on czysty.
                                    Wystarczy, że pojawi się rozsypany piasek czy ziemia, a nawet spotka nas pierwszy śnieg, taki wzór bieżnika nie ma szans w takich warunkach.
                                    Rozumiem, że chodzi o opory toczenia, ale to już przesada.

Komentarz

• Voit
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 816

liveact
                                      Po dwóch sezonach opona zetrze się na tyle, że wszystkie płytkie nacięcia bieżnika znikną.

Ta opona za dwa lata miała trzy rowki po obwodzie, a pomiędzy nimi nic, lub prawie nic - właściwości trakcyjne zmienią się, to pewne.
                                      Jeśli te płytkie rowki nie są potrzebne, to po co one są w nowej oponie?

Właśnie zdjąłem GoodYeary Efficient Grip.
                                      Nowa opona wyglądała tak:

Starych nie sfotografowałem, bardzo załuję, ale przypominały nowe tylko z nazwy.

Zdjęcie z netu, moje opony wygladały podobnie:

http://www.autoexpress.co.uk/accessories-tyres/60112/goodyear-efficientgrip

roko, pożywiom - uwidim...
                                      Ale myślę, że nie będzie tak źle jak mówisz.

Komentarz

• roko
                                        Classic
                                        • 2012
                                        • 39

Dlatego jak się kupuje nowe opony to dobrze jest wejść na allegro i pooglądać jak wyglądają używane, kiedy bieżnik się trochę zetrze.

A co do tej fuldy, tak wygląda przy bieżniku 6,5 mm. W przypadku tej opony nie wygląda to tak źle, wprawdzie środkowe rowki są praktycznie gładkie, to sprawę ratują dosyć gęsto ponacinane brzegi.

Zamieszczone przez Voit
                                        liveact
                                        Po dwóch sezonach opona zetrze się na tyle, że wszystkie płytkie nacięcia bieżnika znikną.

Obrazek

Ta opona za dwa lata miała trzy rowki po obwodzie, a pomiędzy nimi nic, lub prawie nic - właściwości trakcyjne zmienią się, to pewne.
                                        Tutaj jest to wyjaśnione (ostatni podpunkt) http://blog.pclab.pl/focus/Jakie.opo...ie.na.lato,268

Komentarz

• gusiak11
                                          L&K
                                          • 2013
                                          • 1362
                                          • Ford

Zamieszczone przez liveact
                                          No i oczywiście, przeraża brak rantów ochronnych na felgę
                                          Może bez przesady w profilu 65 to się szczerze mówiąc nie spotkałem z rantem, w profilu 55 tez nie jest standardem, BF-Goodrich Profailer 2 nie mial, spemperit speed-live nie mial teraz mam Uniroyal Rain Sport 2 i tez w rozmiarze 205/55/16 nie mam rantu, w 225/45/17 juz jest. Widocznie zwiększa to koszta a nie jest niezbędne przy taki wysokim jeszcze profilu, latam na 16 już 5lat i nie uszkodziłem felgi przez to ze nie mam rantu

Zamieszczone przez Voit
                                          Te opony to jakaś porażka.... Ford Mondeo MKIV ''zjada'' je jak świeżą bułke.... auto przelot ma 50k km zmiana lato zimia (zima lata więcej bo na narty do naszych dalszych sąsiadów ) styl jazdy naprawde spokojny a opony jak gumka do ścierania znikają. Po tym (3-ci) sezon pewnie dwie polecą na granulat oponiarski

Jak ktoś lubi znaczek GY to tak poza tym opona nie jest tak dobra jak droga a jeszcze ford na pierwszy montaż dał 215/50/17 95 W XL cena powala
                                          http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• wlasnie sie zastanawiam jak sie beda trzymac te Goodyear bo kupilem niedawno, ale uzywki bo kasy nie mialem na markowe a chinczyka sie balem, rozmiar 205/50/17r w indeksie do 270km/h i maja jakies 6 mm bieznika (rocznik 2010), cena byla smieszna (80 zl/szt) opony sprawne nie sciete wiec wzialem z mysla ze chociaz na 2 -3 sezony. Opona w ktoryms z testow w kategoriach: glosnosc, ekonomia i dystans bila na lep kazdego producenta, a jak bedzie naprawde?! Jedna rzecz sliska na mokrym przy ruszaniu wiadomo ze w zakretach nie probuje, ale jedzie normalnie jak dla mnie, na suchym trzyma fajnie, ale przy ruszaniu i hamowaniu tez wydaje mi sie dosc sliska i nie piszczy wogole.
                                            Co do Fuldy, mialem kiedys w Polo 185 szer nie pamietam profil na feldze 14 i wspominam opony dobrze, fajnie mi sie na nich jezdzilo na mokrym.

Komentarz

• gusiak11
                                              L&K
                                              • 2013
                                              • 1362
                                              • Ford

Zamieszczone przez Golas27
                                              a jak bedzie naprawde?!
                                              Ten sam kierowca czyli ja, auta oba (skoda i mondeo) 140KM i wprowadzenie opon w mondeo w piszczenie nie stanowi problemu, przy ruszaniu, przy gwałtowniejszych manewrach, szybszych lukach, za swoje URS2 bym sie nie zamienił

Wczoraj taka traska pod miastem sporo zakrętów mały ruch więc docisnąłem trochę i kleiły super i ani razu nie piszczały
                                              http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• Voit
                                                Elegance
                                                • 2010
                                                • 816

Zamieszczone przez gusiak11
                                                (...)
                                                Zamieszczone przez Voit
                                                Te opony to jakaś porażka....(...)
                                                ...Nie jest aż tak źle :wink:
                                                Pewnie wszystko zależy od sposobu jazdy.
                                                Na moje emeryckie przemieszczanie się z miejsca na miejsce, opony były OK.
                                                Jeździłem na nich pięć sezonów, jakieś 15k km na sezon, może trochę mniej.
                                                Wywaliłem, bo już były stare, ale gumy jeszcze trochę na nich zostało...

Zamieszczone przez roko
                                                (...)
                                                Zamieszczone przez Voit
                                                (...)
                                                Tutaj jest to wyjaśnione (ostatni podpunkt) http://blog.pclab.pl/focus/Jakie.opo...ie.na.lato,268
                                                Świetne!
                                                Dzięki roko.

Komentarz

• Ja generalnie nie jestem z tych co nad oponami sie uzalaja wiec mnie tam wystarczy i podejrzewam ze tego chinola jakbym kupil i nie odbiegal by od "normy" to tez by starczylo. Nie zawierze az tak marce takiej czy srakiej jak sie rozwale to raczej wina moja niz opony bedzie.

Komentarz

Pracuję...